- Home
- Informatie
- Magn-loop
- SDR Lima
- Antennes

 

SDR-Lima van DL9WB (DARC)

Het was op een donkere winteravond toen mijn echtgenote mijn verraste met de vraag: "wat wil jij voor je verjaardag hebben". Zij beweerde dat ik geen hints heb gegeven en zij dus niet kon kiezen. Zeker weten dat ik er wel eens over heb gepraat maar ja dat is technisch en zij weet alles
over biologie en weinig over techniek. Jammer eigenlijk want ik heb altijd gedroomd over een echte Ham-XYL met roepletters. Maar koken kan zij dan ook als de beste.

.

 

Mijn oog is gevallen op de door het Duitse amateur radio club DARC gepubliceerde
Lima project. Het betreft een zendontvanger voor de volgende ontvangstfrequenties:
0,25 - 0,59 MHz
0,59 - 1,18 MHz
1,18 - 2,16 MHz
2,16 - 4,11 MHz
4,11 - 8,22 MHz
8,22 - 15,06 MHz
15,07 - 22,10 MHz
22,10 - 30,00 MHz
De zendfrequentie loopt van
0,5 MHz tot 30 MHz

 

   
 

Het project bestaat uit twee exelent gemaakte
printen van euroformaat en een enkel IC is van het type SMD. Dus ook voor ouderen wiens handen misschien niet meer zo stil kunnen zijn is het te doen. De onderdelen kunnen hier in holland maar zeker in duitsland kopen. Er zijn geen moeilijke onderdelen erbij behalve de SI 570 oszilator IC. Bernd DL9WB heeft het ons nog al makkelijk gemaakt door alle onderdelen in een pakket laten samenvoegen en wij enkel het produktnummer van het pakket te bestellen hebben.
Op de foto hiernaast zie je het begin van de ontvanger in aanbouw. De frequentie keuze en de nodige instellingen voor de ontvanger
worden met de software PowerSDR geregeld.
Dus is de hele hardware voor de ontvanger op deze print opgebouwd.

   

Het project bestaat uit twee uitstekend gemaakte
printen van euroformaat en voorzien van een enkel IC  van het type SMD. Dus ook voor ouderen wiens handen misschien niet meer zo stil kunnen worden gehouden is het goed te doen. De onderdelen kunnen hier in Holland maar zeker in Duitsland worden gekocht.. Er zijn geen moeilijke onderdelen bij behalve de SI 570 oscillator IC. Bernd, DL9WB, heeft het ons nog al makkelijk gemaakt door alle onderdelen in een pakket  samen te voegen. Bij de bestelling hoeft alleen het productnummer van het pakket te worden vermeld. Op de foto hiernaast zie je het begin van de ontvanger in aanbouw. De frequentie keuze en de nodige instellingen voor de ontvanger worden met de software PowerSDR geregeld. Alle benodigde onderdelen voor de ontvanger worden op een printplaat geplaatst.


Hier is goed te zien hoe de onderdelen moeten worden geplaatst. Voor de trimmer
R21 heb ik  een ander type potmeter gebruikt vanwege de nauwkeurige afregeling. Verder is de ontvanger precies volgens het  schema opgebouwd. Halverwege de bouw en bij het testen
is er een kortsluiting ontstaan en  de ontvanger heeft daarna slecht gewerkt. Ik had het vermoeden dat een van de Fet's de geest heeft gegeven.
Kom er maar eens achter welke defect is geraakt.. Dus heb ik nog een ontvanger  gekocht, opgebouwd, vergeleken met elkaar en de fout gevonden. Nu heb ik twee ontvangers maar dat is helemaal niet erg. Ik heb ook twee shacks en dat komt goed uit.


Duidelijk is de sandwich opbouw te zien.
De onderste printplaat is de zender met een
eindtrap voor 1 watt. Natuurlijk is dat een uitdaging om met qrp te werken en dat heb ik ook gedaan. Ik heb er leuke verbindingen
gemaakt met Italie Spanje en natuurlijk ook
met Nederlanders die mijn een goed tot zeer
goed modulatie rapport gaven. Wat het vermogen betreft, als de frequentie vrij is hoort je iedereen die jij aanroept
. Het is een bijzondere ervaring. In combinatie van een goede computer en een goede geluidskaart
maak je een prachtige SDR zendontvanger
voor weinig geld en nog een groot voordeel
is dat je er veel plezier aan het opbouwen beleefd.

  Op advies van verschillende Om's heb ik mijn keuze laten vallen op de door
Creative 0202 USB soundkaart. Omdat deze kaart een USB kaart is kun je hem voor verschillende projecten gebruiken wat de kosten ook weer beheersbar houd. Ik profiteer zo van deze kaart voor 2 ontvangers hi.
Let niet op het Long John glas. Het was lekker.
Het geheel word in een voorloopige behuizing
geplaatst en uitvoerig getest. Output is 1 watt
en daar kun je al leuke qso's mee maken. Een low pas filter voor de antenne is wel nodig omdat een transistor/fet eindtrap veel meer dan alleen een signaal produceerd. Na lang zoeken op het internet ben ik op de site van DJ0ABR gekomen waar ik een heel goed filter projet vond dat ook gebaseerd op het Lima project van DL9WB.

Om dit filter op te bouwen kun je bij DJ0ABR een printplaat bestellen voor €30.- exl. portokosten. Ik vond dat toch wel een dure grap en heb een gaatjes print gebruikt en met groot gemak de onderdelen kunnen platsen. De ringkernen en de nodige koperdraad en de relay's zijn bij Reichelt gekocht. Er is een goede beschrijving aanwezig zodat het bouwen geen probleem mag zijn.
Op deze foto kunt u de opbouw zien met de in en uitgang voor de antennekabel. De RS232 stekker is gekoppeld met de aansluitingen in de ontvanger zodat de filters automatisch met de bandomschakeling selecteren. Dit is echt leuk om te bouwen. Ik heb geen meetaparaten om deze filters te testen maar ik geloof de author wel.

1 watt vind ik net even te weinig als het geen qrp hoeft te zijn. In het verleden heb ik bij de Funkamateur in Duitsland een leuke transistor eindtrap voor ca 5 watts gekocht en die lag nog steeds in een plastic zakje. Wel ca 10jaren oud werd deze eintrap alsnog gebouwd en gebruikt, zie foto.
Nu heb ik de keuze: 1 of ca 5 watts. Dat was ook mijn plan om een leuke qrp set te hebben en ook een SDR ontvanger te bezitten. Zeker om de zuivere ontvangst, de schitterende selectiviteit van de CW filters e.z.v
Ik wil graag nog meer over dit project willen schrijven en zal binnenkort het vervolgen.

Dank voor u aandacht


QRP is een leuke aangelegenheid, je bent er nooit te oud voor QRP